ENVER PAŞA'NIN SOY KÜTÜĞÜ İLE İLGİLİ KISA BİR BİLGİ
Enver paşa'nın yedinci atası Hristiyan Gagavuzlardandı. Şeceresinde en baştaki Abdullah Killi, bu soydan, Müslümanlağa dönen ilk soy büyüğü olarak bilinir.
Enver Paşa'nın amcası Halil Paşa, hatıralarında şöyle anlatır;
"Bir gece, dedem Mustafa Kaptan'ın Unkapanı'ndaki evinde, babam Kamil Bey, Hasan amcam, İbrahim amcam, yemek yerlerken biz onları dinliyorduk. Atalarımıza ait konuşuyorlardı. Hasan amcamın şu sözleri hala kulağımdadır:
-Ceddimiz Kırım'dan gelmiştir. Kırım hanlarının sarayına öteberi ve bilhassa kadın eşyası satan bir yemenici imiş. Bu yakışıklı delikanlı Hristiyan olduğu için, harem dairesinde kimse ondan kaçmazmış. Bu sırada Kırım hanının yakınlarından bir kız, ona gönül vermiş. Nihayet evlenmelerine karar verilmiş. Yemenici delikanlı Müslümanlığı kabul etmiş. Evlenmişler. Bu yemenici Rum değil (Romen) değilmiş. Şu halde Rum ve Ulah olmayan, Türkçe konuşan bu Hristiyan olan Gagavuzlardandı.
Bu evlenmeden sonra Ruslar Kırım'ı istila etmiştir. İşgal üzerine, ceddimiz, karısı ile beraber, Tuna ağzına Kilya şehrine göçmüşler.
Rusların Romanya'yı işgalinden sonra da dedelerimizden Kahraman Ağa, Karadeniz'in Türkiye kıyılarında Abana'ya hicret etmiştir."
Abdullah Killi, gezici olarak dokuma satışı yaparmış. Ondan sonra da aile Anapa'da bu ticarete devam etmiş. Kırım han soyundan veya saraylı kadınlarından aldığı kadından, Kocaağa Killi dünyaya gelir. Onu Kahraman Ağa, Killioğlu Hüseyin Ağa, Hacı Mustafa Kaptan (1778-1875) ve nihayet Hafız Kamil Bey takip eder:
Enver Paşa'nın babası Hacı Ahmet Bey (Paşa) bu Hafız Kamil Bey'in, Hasene Hanım isimli eşinden doğan oğludur (1860-1947). Hasene Hanım'dan, 4 erkek ve 2 kız dünyaya gelir. Enver Paşa da (1881-1922) iki kız ve bir erkek çocuk babası olacaktır. Ancak son evladı olan erkek çocuğunun yüzünü hiç göremeyecektir.
Killi soyadı nereden geliyor? Tuna, Karadeniz'e dökülmeden, üç kola ayrılır. Bu üç kolun isimleri şunlardır: Kuzeyden güneye doğru Kilya, Sünne, Hızırilyas (Sen Jorj). Bu Kilya kolu üzerinde "Kilya-Küye" isimli bir kasaba veya şehir vardır. Enver Paşanın ataları buradan kök alırlar.
Enver Paşa'nın kardeşi Nuri Paşa, Soyadı kanunu çıkınca Kilyalı anlamına gelen "Killi-Killioğlu" soyadını aldı.
Kaynak: Turan Orduları Başkomutanı ENVER PAŞA - Tolga Savaş - Sayfa : 62-63
Yorumlar
Yorum Gönder